هر ۵ ساعت یک اعدام؛ دست‌کم ۲۷ زندانی در ۶ روز در ایران دار زده شدند

جمعه ۱۴۰۳/۰۵/۰۵

بر اساس گزارش‌های منابع حقوق بشری، از شنبه ۳۰ تیر تا پنج‌شنبه چهار مرداد، دست‌کم ۲۷ زندانی در زندان‌های ارومیه، بندرعباس، بیرجند، تربت‌جام، خرم‌آباد، شیراز، قائن، قزوین، قم، کرج، کرمانشاه و مشهد اعدام شدند. جمهوری اسلامی در شش روز گذشته، هر پنج ساعت حداقل یک تن را اعدام کرده است.

از میان افراد اعدام شده، چهار تن از زنان زندانی و سه زندانی، از اتباع کشور افغانستان بودند.

روز پنج‌شنبه چهارم مرداد حکم اعدام یک زندانی به نام قادر جمشیدی با اتهامات مرتبط با جرائم مواد مخدر در زندان تربت‌جام به اجرا در آمد.

طی این روز، دو زندانی دیگر به نام‌های حامد نادری و علی محرم‌‌خانی که در پرونده‌ای مشترک بابت اتهامات مرتبط با جرائم مواد مخدر به اعدام محکوم شده بودند، در زندان چوبیندر قزوین اعدام شدند.

در زندان ارومیه نیز روز پنج‌شنبه حسن یوسفی‌آذر به اتهام قتل و کامران شیخه، زندانی عقیدتی کُرد، اعدام شدند.

شیخه همراه با شش نفر دیگر که پیش‌ از او اعدام شدند، به دست داشتن در قتل امام‌ جمعه مسجد خلفای راشدین در مهاباد متهم بودند.

روز چهارشنبه سوم مرداد، یک زندانی با اتهام قتل در زندان وکیل‌آباد مشهد و یک زندانی به نام گلاب‌شاه نورزه که اهل کشور افغانستان بود، با اتهامات مرتبط با جرائم مواد مخدر اعدام شدند.

طی این روز یک زندانی دیگر تبعه افغانستان به نام مطیع‌الله بارکزی در زندان مرکزی قائن اعدام شد. او حدودا ۴۰ سال داشت و با اتهامات مربوط به مواد مخدر به اعدام محکوم شده بود.

پیش از این موارد و در روز سه‌شنبه دوم مرداد، حکم هفت زندانی از جمله سه زن که پیش‌تر در پرونده‌های جداگانه بابت اتهامات مرتبط با جرائم مواد مخدر به اعدام محکوم شده بودند، در زندان بیرجند به اجرا درآمد.

هویت چهار تن از این زندانیان، امیرحمزه براهویی، وحید وحدانی، خداداد قربانی و مجید کاشفی گزارش شد.

روز دوشنبه اول مرداد یک زندانی به نام حسن فلاحی که بابت اتهام قتل به اعدام محکوم شده بود، در زندان قم اعدام شد.

یک‌شنبه ۳۱ تیر نیز دو زندانی به نام‌های دانیال کاظمی‌نژاد و خلیل جمالی، بابت اتهام قتل در زندان دیزل‌آباد کرمانشاه اعدام شدند.

از میان این افراد کاظمی‌نژاد برای اتهام قتل یک بسیجی به نام سجاد امیری به اعدام محکوم شده بود.

در این روز چهار زندانی هم با اتهامات مرتبط با جرائم مواد مخدر در زندان قزلحصار کرج اعدام شدند.

سایت حقوق بشری هرانا با بیان اینکه هویت سه تن از این افراد، داوود براهویی، سعید محمدپور و مهدی علی‌اکبری احراز شده، نوشت که هویت چهارمین زندانی اعدام شده که تبعه کشور افغانستان بود، در دست بررسی است.

روز شنبه ۳۰ تیر ماه نیز حکم چهار زندانی از جمله یک زن در زندان عادل‌آباد شیراز به اجرا درآمد.

هویت دو تن از آن‌ها که با اتهام قتل به اعدام محکوم شده بودند، منصور توکلی و حامد شکسته گزارش شده و هویت زندانی دیگری که با اتهام «تجاوز به عنف» به اعدام محکوم شده بود، محسن استواری احراز شده است.

زنی که همراه این سه زندانی اعدام شد، محمودی‌نیا (نام کوچک نامعلوم) بود و به اتهام «قتل عمد» به اعدام محکوم شده بود.

سازمان حقوق بشر ایران با اعلام این خبر نوشت: «محمودی‌نیا به اتهام قتل نامزدش بازداشت و به قصاص نفس محکوم کرده بودند. او راضی به این ازدواج نبود و با زور و اجبار خانواده با مقتول عقد کرده بود.»

در همان روز حکم اعدام یک زندانی به نام سعید سپهوند که پیش‌تر بابت اتهامات مرتبط با مواد مخدر به اعدام محکوم شده بود، در زندان پارسیلون خرم‌آباد اجرا شد.

این اعدام‌ها که در سایت‌های حقوق بشری هرانا، سازمان حقوق بشر ایران، حال‌وش و کردپا گزارش شده‌اند، نشان می‌دهند جمهوری اسلامی در شش روز گذشته دست‌کم ۲۷ زندانی و به عبارتی در هر پنج ساعت یک نفر را اعدام کرده است.

طبق اعلام سازمان‌های حقوق بشری از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون بیش از ۲۹۰ نفر در زندان‌های مختلف ایران به دار آویخته شده‌اند.

سازمان حقوق بشر ایران روز ۱۴ تیر ماه امسال با انتشار گزارشی جدید از وضعیت حقوق بشر در ایران، در مورد تشدید اجرای احکام اعدام در روزهای پس از انتخابات ریاست جمهوری هشدار داد.

محمود امیری‌مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران، با اشاره به تجربه‌ دوره‌های قبل بر این باور است که مقام‌های جمهوری اسلامی «با هدف تشویق مردم به شرکت در انتخابات»، اجرای احکام را کاهش می‌دهند و بلافاصله پس از انتخابات، آمار اعدام شدیدا افزایش می‌یابد.

امیری‌مقدم به مخاطبان و جامعه جهانی در خصوص موج اعدام‌های پیش‌ رو هشدار داد و از آن‌ها خواست که «از حالا برای مقابله و واکنش مناسب به موج احتمالی اعدام‌ها» آماده شوند.

سازمان عفو بین‌الملل در آخرین گزارش سالانه خود درباره مجازات اعدام در جهان به افزایش چشم‌گیر اعدام در ایران اشاره و گزارش کرد نزدیک به ۷۵ درصد از کل اعدام‌های ثبت‌شده در سال گذشته میلادی در جهان، در ایران رخ داده است.

بر اساس این گزارش، بعد از جنبش مهسا ژینا امینی، جمهوری اسلامی استفاده از مجازات اعدام را برای القای وحشت در میان مردم و تشدید کنترل خود بر قدرت افزایش داده است.

بیشتر بخوانید: تحصن زنان زندانی سیاسی در اوین در اعتراض به حکم اعدام پخشان عزیزی

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر ورزشی
خبرها
گفت‌وگوی ویژه
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها