اسرائیل مسئولیت یک حمله به تاسیسات موشکی ایران در سوریه را برعهده گرفت

چهارشنبه ۱۴۰۳/۱۰/۱۲

اسرائیل مسئولیت حمله کماندویی در چهار ماه پیش به سایت جمهوری اسلامی برای ساخت موشک در عمق سوریه را بر عهده گرفت. پیش‌تر این حمله به اسرائیل نسبت داده شده بود، اما این کشور مسئولیتی برعهده نمی‌گرفت.

به گزارش رسانه‌های اسرائیلی، ارتش این کشور چهارشنبه ۱۲ دی‌ماه تایید کرد که نیروهای ویژه تکاوری نیروی هوایی اسرائیل، موسوم به «واحد شلداگ» در هشتم سپتامبر به مرکز مطالعات و تحقیقات علمی سوریه موسوم به CERS یا SSRC در منطقه مصیاف سوریه حمله کردند و یک مرکز زیرزمینی را که از سوی نیروهای جمهوری اسلامی برای ساخت موشک‌های نقطه‌زن برای حزب‌الله استفاده می‌شد، تخریب کردند.

ارتش اسرائیل بیش از پنج سال این سایت را زیر نظر داشت و بارها تاسیسات آن را هدف قرار داد، اگرچه تشخیص داد که حملات هوایی برای هدف قرار دادن برخی از زیرساخت‌های زیرزمینی ایجاد شده از سوی جمهوری اسلامی کافی نبود.

این سایت در حدود ۲۰۰ کیلومتری شمال اسرائیل قرار دارد و تنها حدود ۴۵ کیلومتر از خط ساحلی غربی سوریه فاصله دارد.

بر اساس این گزارش، کماندوهای نیروی هوایی ارتش اسرائیل از هلیکوپترها پایین آمدند و در جریان عملیات به این مرکز حمله کردند.

سربازان اسناد را برداشتند و سپس مواد منفجره را برای تخریب تاسیسات زیرزمینی قرار دادند.
هواپیماهای اسرائیلی در حمله‌ای سریع اهداف متعددی را در منطقه اطراف هدف قرار دادند که بر اساس گزارش‌ها در جریان آن دست‌کم ۱۴ نفر کشته و ۴۳ نفر زخمی شدند.

این حمله در داخل ارتش اسرائیل، به نام «عملیات لایه عمیق» نامگذاری شد.

پیشتر شبکه کان اسرائیل در گزارشی خبر داده بود نیروهای این کشور در ماه سپتامبر حمله‌ای کماندویی علیه یک تاسیسات زیرزمینی تولید موشک که از سوی سپاه پاسداران در نزدیکی شهر مصیاف سوریه اداره می‌شد، انجام دادند.

بر اساس این گزارش، اسرائیل به مرکز مطالعات و تحقیقات علمی صنایع دفاعی سوریه نیز حمله کرد. یک مقام نظامی به این شبکه گفت مرکز مطالعات و تحقیقات علمی سوریه بیش از یک دهه است که در رصد اسرائیل قرار دارد.

به گفته شبکه کان، تصمیم به انجام این حمله، که از پیش به اطلاع آمریکا رسیده بود، تحت تاثیر نگرانی‌ها درباره جنگ و همچنین خطر احتمالی آغاز تولید انبوه موشک به دست حکومت ایران، اتخاذ شد.

طبق این گزارش، این عملیات که در فاصله ۲۰۰ کیلومتری درون سوریه انجام شد، به دلیل جلوگیری از رسیدن تاسیسات به ظرفیت کامل تولید، اقدامی فوری تلقی می‌شد.

پیش‌تر ایران اینترنشنال گزارش داده بود که در پایگاه موشکی سپاه در مصیاف، یک مرکز پردازش سوخت جامد تعبیه شده و چند سوله بزرگ میزبان خط تولید موشک‌های ایرانی بوده است. همچنین موشک‌هایی که سرجنگی‌شان در جنوب غربی خط تولید ساخته می‌شد و سپاه در این تاسیسات دو انبار جداگانه برای مواد اولیه مورد نیاز و همین‌طور مواد منفجره داشت.

موسسه تحقیقاتی پژوهشی آلما پیشتر فاش کرد واحد ۴۰۰۰ سپاه، یا همان معاونت ویژه اطلاعات سپاه به فرماندهی جواد غفاری در سال‌های اخیر هم کنترل مرکز تحقیقات تولید سلاح شیمیایی سوریه را در اختیار گرفت و مشغول تولید موشک برای تقویت کریدور انتقال سلاح از ایران به سوریه و لبنان شد.

سپاه پاسداران در این مرکز موشک ام ۶۰۰ نسخه سوریه موشک بالستیک فتاح ۱۱۰ و همینطور موشک‌های شهاب یک و دو، زلزال و فجر را می‌ساخت.

اما این اولین بار نیست که اسرائیل مصیاف را هدف قرار می‌دهد.

تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد اولین بار اسرائیل در یک حمله هوایی در ۱۶ شهریور ماه سال ۹۶، خط تولید موشک سپاه پاسداران را بمباران کرد.

کمتر از یک سال بعد، سپاه پاسداران مشغول بازسازی این تاسیسات موشکی شد و ۲۳ فروردین ۹۸، اسرائیل بار دیگر این مرکز را هدف قرار داد.

چهارم دی‌ماه سال ۹۹ هم حمله چهارم انجام شد. حمله اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۱ اسرائیل به تاسیسات زیرزمینی مصیاف نیز پنج کشته به جا گذاشت.

سوریه پیش از سقوط حکومت اسد و فرار او به روسیه، متحد تهران و مسیر اصلی ارتباط جمهوری اسلامی و حزب‌الله بود. پیش‌تر دو نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی به‌طور جداگانه تایید کردند حکومت ایران دست‌کم ۳۰ میلیارد دلار برای حفظ اسد در قدرت هزینه کرد.

خامنه‌ای چهارشنبه ۱۲ دی‌ماه برای سومین بار وعده بازپس گیری سوریه از حاکمان جدید را داد و گفت که خون‌های ریخته شده نیروهای موسوم به «مدافع حرم» در سوریه هدر نرفته است.

ناظران تحولات اخیر سوریه را ضربه‌ای به نفوذ منطقه‌ای جمهوری اسلامی می‌دانند و معتقدند پایان حکومت اسد توازن قدرت در خاورمیانه را تغییر خواهد داد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

تیتر اول با نیوشا صارمی
خبر
چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد
خبر

شنیداری

پادکست‌ها