تجربه انتخابات سال ۲۰۲۰ آمریکا و انتظار نسبتا طولانی برای اعلام نتایج نهایی و اعلام نام برنده انتخابات، به این پرسش دامن زده که آیا ممکن است اعلام نتیجه نهایی انتخابات ریاست جمهوری سال جاری هم مانند سال ۲۰۲۰، از جمله به خاطر مساله زمانبر بودن شمارش آرا پستی، روزها طول بکشد؟
نیویورک تایمز در مطلبی با بررسی تجربه انتخابات سال ۲۰۲۰ و قوانین و مقررات انتخاباتی کوشیده به این پرسش پاسخ دهد.
در سال ۲۰۱۶، جهان همان اول صبح فردای روز انتخابات میدانست دونالد ترامپ برنده انتخابات ریاستجمهوری شده است، اما در سال ۲۰۲۰، اعلام برنده شدن جو بایدن ۴ روز طول کشید.
به نوشته نیویورک تایمز، امسال بسته به اینکه رقابت چقدر نزدیک باشد هر دو زمانبندی قابل تصور است. به این معنا که اگر اعلام نتیجه نهایی به اختلاف چند هزار رای در چند ایالت محدود شود، ممکن است اعلام نام رییسجمهور بعدی چند روز طول بکشد.
اما در همین حال، اگر بر خلاف نظرسنجیها که نشان از رقابت بسیار تنگاتنگ بین دو نامزد میدهد، یک نامزد آرا بسیار بیشتری را به دست بیاورد، نتیجه میتواند خیلی زودتر مشخص شود.
سال ۲۰۲۰ چه اتفاقی افتاد؟
انتخابات ۲۰۲۰، سهشنبه ۳ نوامبر برگزار شد، اما نتایج نهایی آریزونا، جورجیا، میشیگان، نوادا، کارولینای شمالی، پنسیلوانیا و ویسکانسین، هفت ایالت تعیینکننده، صبح چهارشنبه اعلام نشد.
آسوشیتد پرس چهارشنبه ۴ نوامبر اعلام کرد بایدن آرا الکترال میشیگان و ویسکانسین را کسب کرده که او را به آستانه اکثریت اعضا کالج انتخاباتی رساند، اما هنوز به حد نصاب لازم برای پیروزی نرسیده بود.
اعلام نتیجه نهایی انتخابات آن سال به دلیل زمانی که برای شمارش آرای پستی لازم بود، که به خاطر همهگیری کرونا تعداد آنها به شکلی بیسابقه بالا رفته بود، سه روز دیگر هم طول کشید.
تا اندکی قبل از ظهر روز شنبه، ۷ نوامبر، سازمانهای خبری جو بایدن را به عنوان برنده پنسیلوانیا و به همراه آن، بنده نهایی رقابت ریاست جمهوری اعلام نکردند.
قابل توجه اینکه، با وجود مشخص شدن نتیجه نهایی، نتایح نوادا، جورجیا، آریزونا و کارولینای شمالی حتی دیرتر هم اعلام شدند.
نکته دیگر اینکه، بر اساس قوانین ایالتی، در برخی ایالتها آرای پستی را قبل از آرای حضوری میشمارند و در برخی دیگر برعکس عمل میکنند، در این حالت به دلیل اینکه احتمال بیشتری وجود داشت که شمار زیادی از دموکراتها به صورت پستی رای دهند و در مقابل این احتمال هم وجود داشت که شمار بیشتری از جمهوریخواهان به صورت حضوری رای دهند، اعلام تدریجی نتایح شمارش آرا میتوانست گمراهکننده باشد.
یعنی جایی که آرا پستی ابتدا خوانده شد ممکن بود این تصور را ایجاد کند که با توجه به رای بیشتر دموکراتها در این مرحله، کاندیدای آنها این ایالات را برده است و جایی که آرا حضوری ابتدا خوانده شد این تصور را ایجاد کرد که نامزد جمهوریخواهان بنده آن ایالت خواهد شد.
آیا این به معنای این است که مشکلی پیش آمده بود؟
بررسیهای حقوقی و قانونی نشان داد که بر خلاف ادعاهای تقلب که ناشی از عدم درک منطق این شیوه خواندن آرا بود، ادعاهایی که ممکن است در این دوره هم دوباره تکرار شود، تقلبی صورت نگرفته بود و روند شمارش آرا درست پیش رفته بود.
نیویورک تایمز در ادامه مطلبش با اشاره به اینکه آمریکاییها به جز تجربه سال ۲۰۰۰ در تاریخ معاصر عادت داشتند در شب انتخابات بدانند چه کسی پیروز شده است، یادآوری کرده شمارش آرا در انتخابات مدرن ایالات متحده هرگز در یک روز کامل نشده است.
در واقع قبل از همهگیری کووید، سازمانهای خبری مانند آسوشیتد پرس معمولا در شب انتخابات اطلاعات کافی داشتند که اعلام کنند چه کسی پیروز شده است، اما این به این معنا نبود که همه آرا به طور کامل خوانده شده بود و تمام نتایج در دسترس بود.
تغییر بزرگ در این روند سال ۲۰۲۰ پیش آمد که نتیجه مستقیم افزایش رایگیری پستی و تفاوت طرفداران دو حزب در استفاده از آن بود که در پیامد ان، بخشی از نتایج که در شب انتخابات در دسترس بود به اندازه کافی، نماینده کل آرا نبود تا بتوان نتیجه نهایی را بر اساس ان اعلام کرد.
آیا وضعیت با سال ۲۰۲۰ فرقی دارد؟
نیویورک تایمز نوشته به نظر میرسد در انتخابات امسال، ترکیب آرای اولیه و پستی احتمالا کمتر از سال ۲۰۲۰ به طور نامتناسب به نفع دموکراتها خواهد بود، زیرا جمهوریخواهان بیشتری از گزینه رایگیری پستی و پیش از موعد استفاده میکنند.
همچنین، برخی ایالتها، از جمله میشیگان، قوانین خود را تغییر دادهاند و به کارکنان انتخابات اجازه دادهاند پردازش و خواندن آرای پستی را قبل از روز انتخابات آغاز کنند، تا گزارش نتیجه شمارش آرا زودتر آماده شود.
با این وجود، هنوز در روشهای رایدهی اختلافات حزبی وجود دارد و چون بسیاری از ایالتها قوانین انتخاباتی خود را تغییر ندادهاند، چشمانداز اساسی احتمالا خیلی تفاوت نخواهد داشت.
سریعترین زمانی که ممکن است نتایج اعلام شود
صندوقهای رای در هفت ایالت کلیدی که به خاطر شناور بودن آرا، نتیجه نهایی انتخابات ریاستجمهوی را تعیین خواهند کرد، از ساعت ۷ غروب تا ۱۰ شب به وقت شرق آمریکا بسته خواهند شد.
اولین خبرهای مرتبط با نتایج در جورجیا اندکی پس از ساعت ۷ بعدازظهر و در کارولینای شمالی پس از ساعت ۷:۳۰ بعدازظهر خواهد آمد.
نیویورک تایمز نوشته اگر هریس در این دو ایالت عملکرد خوبی داشته باشد، این میتواند نشان دهد که نتیجه نهایی به نفع او دیگر تنها به ایالتهای "دیوار آبی" با شمارش کندتر مانند میشیگان، پنسیلوانیا و ویسکانسین وابسته نخواهد شد.
در مقابل، اگر ترامپ در این دو ایالت رای اکثریت را کسب کند هریس همچنان این شانس را خواهد داشت که با بردن دیوار آبی، برنده انتخابات باشد، اگرچه برای اطلاع از نتیجه باید زمان بیشتری صبر کرد.
صندوقهای رای در پنسیلوانیا و بیشتر مناطق میشیگان در ساعت ۸ بعدازظهر به وقت شرق امریکا، در ویسکانسین و آریزونا و بخش کوچکی از شمال میشیگان در ساعت ۹ بعدازظهر، و در نوادا در ساعت ۱۰ بعدازظهر بسته میشوند.