وال‌استریت‌ ژورنال: مسکو از راه سپاه پاسداران به حوثی‌ها در حمله به کشتی‌ها کمک می‌کند

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۸/۰۳

روزنامه وال‌استریت‌ ژورنال، روز پنج‌شنبه سوم آبان، در گزاشی اختصاصی خبر داد که روسیه داده‌های اطلاعاتی ماهوا‌ره‌ای را برای هدف‌گیری کشتی‌های غربی در دریای سرخ از طریق سپاه پاسداران در اختیار حوثی‌های یمن قرار داده است.

در این گزارش گفته شده است که روسیه به گروه نیابتی جمهوری اسلامی در یمن کمک کرد تا به یک شریان اصلی تجارت جهانی حمله و منطقه را بی‌ثبات‌تر کند.

وال‌استریت‌ ژورنال، به نقل از یک فرد آشنا با این موضوع و دو مقام دفاعی اروپایی نوشت حوثی‌ها که حملات خود را در اواخر سال گذشته میلادی بر سر جنگ غزه آغاز کردند، سرانجام با گسترش حملات خود، شروع به استفاده از داده‌های ماهواره‌ای روسیه کردند.

به گفته یکی از افراد، این داده‌ها از طریق اعضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که برای همکاری با حوثی‌ها در یمن مستقر بودند، منتقل شده است.

این اولین بار است که یک رسانه آمریکایی گزارش می‌دهد که روسیه در هدف‌گیری کشتی‌های تجاری و غربی از طریق سپاه پاسداران و حوثی‌ها نقش داشته است.

وال‌استریت‌ ژورنال در گزارش خود نوشته است: «این کمک‌های مخفیانه نشان می‌دهد که ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه، تا چه حد مایل است برای تضعیف نظم اقتصادی و سیاسی غرب به رهبری ایالات متحده پیش برود.»

به نوشته این روزنامه، علت اینکه روسیه از حوثی‌های مورد حمایت جمهوری اسلامی که آمریکا آنها را گروهی تروریستی خوانده حمایت می‌کند این است که آنها با انجام یک سری حملات در یکی از پرترددترین مسیرهای کشتی‌رانی جهان به بی‌نظمی و بی‌ثباتی در منطقه دامن می‌زنند.

وال‌استریت‌ ژورنال، به نقل از تحلیلگران افزوده است که روسیه به‌طور گسترده‌تر، به دنبال دامن زدن به بی‌ثباتی از خاورمیانه تا آسیا بوده است تا برای ایالات متحده مشکل ایجاد کند. درگیری فزاینده در خاورمیانه، که با حمله حماس به اسرائیل در هفتم اکتبر سال گذشته آغاز شد، در زمانی که واشنگتن به دنبال تمرکز بر تهدیدات روسیه و چین بود، باعث شد تا آمریکا و غرب توجه و منابع بیشتری را به خاورمیانه اختصاص دهند.

الکساندر گابوف، مدیر مرکز اوراسیا کارنگی روسیه، یک اندیشکده مستقر در برلین، به وال‌استریت‌ ژورنال گفت: «برای روسیه، هرگونه شعله‌ور شدن جنگ در هر جایی خبر خوبی است، زیرا توجه جهان را بیشتر از اوکراین دور می‌کند و ایالات متحده باید بخش قابل توجهی از منابع خود از سیستم‌های پاتریوت گرفته تا گلوله‌های توپخانه را به آنها اختصاص دهد. با توجه به اهمیت خاورمیانه، مشخص است که ایالات متحده کجا را انتخاب خواهد کرد.»

وال‌استریت‌ ژورنال در عین حال تاکید کرده است که سخنگویان دولت روسیه و حوثی‌های یمن به درخواست این روزنامه برای اظهارنظر در این زمینه پاسخ نداده‌اند.

این روزنامه در ادامه گزارش خود نوشته است: «مسکو به‌دنبال همکاری‌های نظامی قوی‌تر با حکومت‌های خودکامه بوده است و کوشیده تا جمهوری اسلامی و کره شمالی را عمیق‌تر در جنگ خود در اوکراین درگیر کند. به گفته مقامات آمریکایی و کره جنوبی، این کشورها مهمات، پهپاد و موشک برای استفاده علیه اوکراین در اختیار روسیه قرار داده‌‌اند. کره شمالی در هفته‌های اخیر سه هزار سرباز را برای آموزش به روسیه اعزام کرده است که گمان می‌رود درگیر جنگ اوکراین شوند.

به نوشته وال‌استریت‌ ژورنال، این همکاری و همراهی نه تنها به روسیه کمک می‌کند تا کمبود نیروی انسانی و تجهیزاتی خود را جبران کند، بلکه با بی‌ثبات کردن دو منطقه خاورمیانه و شبه‌جزیره کره، که متحدان آمریکا در آنجا هستند، به یاری اهداف استراتژیک کرملین می‌آید.

وال‌استریت‌ ژونال، افزوده است: «کره جنوبی، متحد مهم ایالات متحده در شرق آسیا، به‌طور فزاینده‌ای نگران است که کره شمالی بتواند از طریق قرار گرفتن در معرض جنگ اوکراین تجربه میدان نبرد را به دست آورد. کره جنوبی یکی از سریع‌ترین تولیدکنندگان تسلیحات در جهان است. سئول هشدار داده است که در پاسخ، از جمله سلاح‌های مرگبار به اوکراین خواهد فرستاد. کره جنوبی به کشورهای حامی اوکراین سلاح ارسال کرده است، اما تا کنون از ارسال مستقیم سلاح به این کشور خودداری کرده است.»

به نوشته این روزنامه، «در خاورمیانه، کمک روسیه نشان‌دهنده تغییر در استراتژی این کشور است. پوتین روابط خود را با جمهوری اسلامی تقویت کرده است، در حالی که روابط دیرینه خود با اسرائیل و بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر این کشور را کاهش داده است. اسرائیل درگیر جنگی در حال گسترش با جمهوری اسلامی و شبه‌نظامیانی است که از آنها در منطقه حمایت می‌کند. پوتین از ایالات متحده و اسرائیل به دلیل جنگ غزه انتقاد کرده است. او روز پنجشنبه، سوم آبان، گفت که منطقه در آستانه یک جنگ تمام عیار قرار دارد.

روزنامه وال‌استریت‌ ژونال، در ادامه گزارش خود به نحوه همکاری روسیه و حوثی‌ها پرداخته و نوشته است که این گروه مورد تحت حمایت جمهوری اسلامی اواخر سال گذشته میلادی حملات خود را در دریای سرخ، جایی که کشتی‌ها با عبور از آن به کانال سوئز می‌رسیدند، آغاز کرد. آنها می‌گویند که در اعتراض به تهاجم زمینی اسرائیل به غزه این حملات را انجام می‌دهند. نیروهای حوثی در مجموع، از نوامبر ۲۰۲۳ تا کنون به بیش از ۱۰۰ کشتی حمله برده‌اند، دو کشتی را غرق کرده و یک کشتی دیگر را ربوده‌اند.

به نوشته این روزنامه، این حملات باعث اختلالات عمده‌ای در تجارت جهانی شد. سپس ایالات متحده متعهد شد که از خطوط کشتی‌رانی بین‌المللی محافظت کند. در دسامبر سال گذشته یک ائتلاف دریایی چند ملیتی برای اسکورت کشتی‌هایی که از تنگه باب‌المندب عبور می‌کنند راه اندازی شد. تا ماه آوریل، ایالات متحده حدود یک میلیارد دلار برای مهمات هزینه کرده بود تا پهپادها و موشک‌های حوثی‌ها را از بین ببرد و از کشتی‌رانی در دریای سرخ محافظت کند. ایالات متحده از آن زمان فراتر رفته و در اوایل ماه جاری بمب افکن های بی-۲ اسپیریت را برای حمله به زرادخانه‌های حوثی‌ها به کار گرفت.

وال‌استریت‌ژورنال افزوده است که ایالات متحده نگران آن بوده است که روسیه بتواند با ارائه موشک‌های ضد کشتی یا ضد هوایی روسی به حوثی‌ها اوضاع را بدتر کند زیرا چنین اقدامی می‌تواند تلاش‌های ارتش آمریکا برای محافظت از کشتی‌ها در منطقه را تهدید کند. با این همه، تاکنون هیچ مدرکی مبنی بر انجام این کار از سوی روسیه به‌دست نیامده است.

در اوایل ماه جاری، وال‌استریت ژورنال گزارش داد که ویکتور بوت، دلال اسلحه روسی، در تلاش بوده است که حدود ۱۰ میلیون دلار سلاح کوچک و خودکار به حوثی‌ها بوده است. هنوز مشخص نیست که آیا این کار با تایید کرملین صورت گرفته است یا خیر. ویکتو بوت یکی از زندانیانی بود که در مبادله اخیر زندانیان روسی و زندانیان چند کشور غربی از زندانی در ایالات متحده آزاد شده و به روسیه بازگشته‌اند..

وال‌استریت ژورنال در پایان گزارش خود نوشته است: «از زمانی که حوثی‌ها تقریبا از یک سال پیش حمله به کشتی‌های مرتبط با اسرائیل و متحدانش را آغاز کردند، اکثر کشتی‌هایی که از نزدیکی یمن عبور می‌کردند شروع به خاموش کردن سیگنال‌های رادیویی خود کردند و کار ردیابی خود را سخت کردند. هنگامی که یک کشتی سیگنال‌های رادیویی خود را می‌بندد و تاریک می‌شود، حرکت آن فقط از طریق تصویربرداری ماهواره‌ای با کیفیت بالا قابل ردیابی است است. خدمات ماهواره‌ای تجاری موجود معمولا با تاخیر ارائه می‌شوند.

این روزنامه نوشته است: «نفت‌کش‌های حامل محموله‌های نفتی صادراتی روسیه، از جمله روس‌نفت که با کرملین مرتبط است، بارها مورد حمله حوثی‌ها قرار گرفته‌اند. اما این محموله‌ها از طریق به اصطلاح «ناوگان ارواح» متعلق به شرکت‌های صوری جابه‌جا می‌شود تا تحریم‌ها این‌گونه دور زده شود.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر ورزشی
سیاست با مراد ویسی
خبرها
خبر ورزشی

شنیداری

پادکست‌ها