اشاره تلویحی بلینکن به لغو محدودیت اوکراین در استفاده از تسلیحات دوربرد غرب در روسیه

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۶/۲۲

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، چهارشنبه ۲۱ شهریور در نشستی خبری با دیوید لمی، همتای بریتانیای خود در کی‌یف به صورت تلویحی از قصد ایالات متحده برای برداشتن محدودیت اوکراین در استفاده از سلاح‌های دوربرد ارائه شده از سوی غرب به این کشور در جنگ با روسیه خبر داد.

بلینکن ارائه موشک‌های بالستیک از سوی ایران به روسیه را «تشدید چشمگیر و خطرناک تنش‌ها» خواند و گفت این موضوع نظر استراتژیک لندن و واشینگتن را درباره محدودیت‌های اوکراین در استفاده از سلاح‌های اوکراین تغییر داده است.

وزیر امور خارجه آمریکا با تاکید بر اینکه ولادیمیر پوتین با دریافت موشک از ایران تنش‌ها را تشدید کرده است، گفت: «شاهد یک محور جدید متشکل از ایران، روسیه و کره شمالی هستیم.»

به گفته بلینکن، ایالات متحده از «روز اول» آماده بود که سیاست خود را با توجه به تغییر شرایط در میدان نبرد در اوکراین، تطبیق و تغییر دهد.

او تاکید کرد: «ما همچنان به این کار ادامه خواهیم داد.»

گاردین هم در گزارشی به نقل از منابع آگاه در دولت بریتانیا گزارش داد لندن تصمیم گرفته است با استفاده اوکراین از موشک‌های کروز «استورم شدو» این کشور برای حمله به داخل خاک روسیه موافقت کند.

به گفته این منابع، اگر بریتانیا این تصمیم را نگرفته بود، سفر مشترک وزیران امور خارجه آمریکا و بریتانیا به کی‌یف برای دیدار با زلنسکی صورت نمی‌گرفت.

بنا بر همین گزارش، انتظار نمی‌رود این تصمیم به‌طور عمومی در روز جمعه ۲۳ شهریور، زمانی که کی‌یر استارمر، نخست‌وزیر بریتانیا با جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا در واشینگتن دی‌سی دیدار می‌کند، اعلام شود.

گاردین می‌گوید دو رهبر در این دیدار قصد دارند درباره جنگ اوکراین و چگونگی پایان آن به‌عنوان بخشی از یک بحث گسترده سیاست خارجی گفت‌وگو کنند اما با توجه به اهداف استراتژیک این هدف، از تمرکز مشخص بر مسائل تسلیحاتی اجتناب خواهند کرد.

هشدار درباره استفاده روسیه از موشک‌های بالستیک ایران در جنگ اوکراین

بلینکن سه‌شنبه ۲۰ شهریور در دیدار دیگری با لمی در لندن گفته بود انتظار می‌رود روسیه طی هفته‌های آتی از موشک‌های ارسالی ایران در جنگ اوکراین استفاده کند.

او ارسال موشک‌های بالستیک از ایران به روسیه را تهدید‌ کننده امنیت اروپا خواند و گفت واشینگتن تحریم‌های بیشتری علیه حکومت ایران اعمال خواهد کرد.

بلینکن همچنین ضمن اشاره به این‌که ده‌ها نفر از پرسنل نظامی روسیه در ایران برای استفاده از موشک فاتح ۳۶۰ آموزش دیده‌اند، تایید کرد واشینگتن از کانال‌های ارتباطی خصوصی به جمهوری اسلامی هشدار داده که این اقدام، تنش‌ها را به طور چشمگیری تشدید خواهد کرد.

بیشتر بخوانید:
دیده شدن کشتی روسی مشکوک به حمل موشک‌های بالستیک ایران در دریای خزر
موج تازه تحریم‌های آمریکا و سه کشور اروپایی علیه جمهوری اسلامی
تائید ارسال موشک به روسیه از سوی عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس

روزنامه وال استریت ژورنال ۱۶ شهریور گزارش داد با وجود هشدارهای غرب، جمهوری اسلامی محموله‌ای از موشک‌های بالستیک کوتاه‌برد را در اختیار روسیه قرار داده است.

این گزارش را همان روز یک مقام آمریکایی تایید کرد.

ساعاتی پس از انتشار گزارش وال استریت ژورنال، هیات نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل، در بیانیه‌ای ارسال هر گونه موشک بالستیک یا سلاح دیگر به روسیه را تکذیب کرد. تکذیبی که یک روز دوام آورد و ۱۷ شهریور، احمد بخشایش اردستانی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی، خبر ارسال موشک‌های ساخت ایران به روسیه را مورد تایید قرار داد و گفت: «ما برای تامین نیاز خود، از جمله در واردات سویا و گندم باید تهاتر کنیم. یک بخش از تهاتر شامل ارسال موشک و بخش دیگر، ارسال پهپادهای نظامی به روسیه است.»

واکنش‌های دیپلماتیک غرب به جمهوری اسلامی

چهارشنبه ۲۱ شهریور بریتانیا و هلند اعلام کردند در اعتراض به ارسال موشک‌های بالستیک از ایران به روسیه، کاردار جمهوری اسلامی در لندن و سفیر تهران در هلند را احضار کرده‌اند.

هم‌زمان عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، ارسال موشک‌های بالستیک به روسیه را تکذیب کرده است.

در بیانیه وزارت امور خارجه بریتانیا که روز چهارشنبه ۲۱ شهریور منتشر شد، آمده است: «امروز با هماهنگی شرکای اروپایی و با دستور وزیر امور خارجه، کاردار سفارت ایران در لندن به دفتر امور خارجه احضار شد.»

دولت بریتانیا در جریان این احضار، هر گونه انتقال موشک‌های بالستیک به روسیه از سوی جمهوری اسلامی را «تشدید تنش خطرناک» تلقی و اعلام کرد که چنین اقدامی «با پاسخ قابل توجهی مواجه خواهد شد».

وزیر امور خارجه هلند نیز در پستی در شبکه ایکس، از احضار سفیر جمهوری اسلامی خبر داد.

او ضمن محکوم کردن ارسال موشک‌های بالستیک از سوی جمهوری اسلامی به روسیه آن را «تشدید جدی» وضعیت خواند و گفت این اقدام پیامدهای مستقیمی برای امنیت اروپا دارد.

۱۹ شهریور هم وزارت امور خارجه اوکراین اعلام کرد شهریار آموزگار، کاردار جمهوری اسلامی در کی‌یف، به این وزارت‌خانه احضار و مراتب نگرانی شدید اوکراین از گزارش‌ها درباره ارسال موشک‌های بالستیک به روسیه، به او ابلاغ شده است.

همان روز پیتر استانو، سخنگوی اتحادیه اروپا گزارش‌ها درباره ارسال موشک‌های بالستیک ساخت ایران به روسیه را تایید کرد و گفت چنین اقدامی می‌تواند نشان‌دهنده «افزایش قابل‌ توجه حمایت‌های عملی ایران از جنگ تجاوزکارانه و غیرقانونی روسیه علیه اوکراین» باشد.

او هشدار داد اتحادیه اروپا در همکاری با شرکای بین‌المللی خود، «به‌سرعت» به چنین اقداماتی پاسخ خواهد داد و تدابیری از جمله «محدودیت‌های جدید و قابل توجه علیه ایران» به کار خواهد گرفت.

۲۰ شهریور نیز آمریکا اعلام کرد این کشور تحریم‌های جدیدی علیه جمهوری اسلامی به دلیل ارسال موشک‌های بالستیک به روسیه اعمال می‌کند.

هم‌زمان آلمان، فرانسه و بریتانیا از وضع تحریم‌های تازه علیه جمهوری اسلامی خبر دادند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

حرف آخر با پوریا زراعتی
خبر
سیاست با مراد ویسی
خبر

شنیداری

پادکست‌ها