احتمال سر گرفتن دوباره مذاکرات هسته‌ای کره شمالی و آمریکا در صورت پیروزی ترامپ

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۵/۱۱

ری ایل گیو، دیپلمات‌ ارشد کره شمالی که به تازگی به کره جنوبی پناهنده شده است، گفت که کره شمالی در صورت انتخاب مجدد دونالد ترامپ به عنوان رییس‌‌جمهوری، مایل است مذاکرات هسته‌ای را با آمریکا از سر بگیرد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، گیو که ماه گذشته از کوبا فرار کرد، بالاترین مقام دیپلماتیک کره شمالی است که از سال ۲۰۱۶ به کره‌ جنوبی پناهنده شده است.

او در اولین مصاحبه خود با رسانه‌های بین‌المللی گفت پیونگ‌یانگ در حال تدوین استراتژی جدیدی برای مذاکرات احتمالی با ترامپ است.

به گفته گیو، هدف کره شمالی از این مذاکرات، «رفع تحریم‌های برنامه‌های تسلیحاتی خود، حذف برچسب حامی تروریسم دولتی و دریافت کمک‌های اقتصادی» است و دیپلمات‌های کره شمالی در حال ترسیم نقشه‌ای برای این سناریو هستند.

اظهارات گیو نشان‌دهنده تغییر احتمالی در موضع کنونی پیونگ‌یانگ است که اخیرا احتمال گفت‌وگو با آمریکا را رد کرده و نسبت به درگیری مسلحانه هشدار داده بود.

خبرگزاری دولتی کره شمالی چهارم اردیبهشت اعلام کرد این کشور اولین رزمایش ضدحمله هسته‌ای خود را برای شبیه‌سازی سیستم مدیریت «ماشه هسته‌ای» انجام داده و آن را هشداری آشکار برای دشمنان کره شمالی خواند.

گیو تصمیم کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی برای واگذاری دیپلماسی هسته‌ای به فرماندهان نظامی «بی‌تجربه و ناآگاه» را دلیل شکست مذاکرات سال ۲۰۱۹ کره شمالی و آمریکا در ویتنام دانست و گفت: «این بار وزارت امور خارجه کره مذاکرات را هدایت خواهد کرد و برای ترامپ آسان نخواهد بود که دوباره برای چهار سال دستان و پاهای کره شمالی را بدون دادن چیزی ببندد.»

روابط با روسیه و کمک‌های ژاپن

به گفته گیو، کره شمالی با تقویت روابط خود با روسیه، در زمینه فن‌آوری موشکی و اقتصاد کمک‌هایی دریافت کرده و دیگر نیازی به اتکا به آمریکا برای رفع تحریم‌ها ندارد.

او یک مزیت بزرگ‌تر رابطه کره شمالی با روسیه را جلوگیری از اعمال تحریم‌های جدید و تضعیف تحریم‌های فعلی عنوان کرد و گفت این ارتباطات قدرت چانه‌زنی پیونگ‌یانگ را در برابر واشینگتن افزایش می‌دهد.

فومیو کیشیدا، نخست‌وزیر ژاپن هم اعلام کرده است مایل به دیدار با کیم است اما مساله شهروندان ژاپنی ربوده‌شده از سوی کره شمالی در دهه‌های ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰، همچنان یک مانع بزرگ است.

وضعیت ۱۷ شهروند ژاپنی که به گفته توکیو از سوی کره شمالی ربوده شده‌اند، یکی از اختلافات دو کشور است.

پنج نفر از آن‌ها در سال ۲۰۰۲ به ژاپن بازگشتند اما پیونگ‌یانگ پس از پذیرش ربودن ۱۳ شهروند ژاپنی و اعلام مرگ کسانی که وضعیتشان مشخص نشده، این مساله را حل‌شده می‌داند.

به گفته این دیپلمات سابق کره شمالی، کیم مایل است با کیشیدا دیدار کند و در ازای دادن امتیازاتی در مورد مساله ربوده‌شدگان، کمک اقتصادی دریافت کند.

کیم یو جونگ، خواهر رهبر کره شمالی، ششم فروردین سال جاری خبر درخواست کیشیدا برای ملاقات با کیم را اعلام کرد و گفت روابط دوجانبه با ژاپن به تصمیم سیاسی آن کشور بستگی دارد.

تنش‌ها میان دو کشور پس از رزمایش مشترک آمریکا، کره جنوبی و ژاپن در ۱۰ تیر سال جاری بالا گرفت و وزارت خارجه کره شمالی در بیانیه‌ای با محکوم کردن این رزمایش گفت روابط این سه کشور به «نسخه آسیایی ناتو» تبدیل شده‌ است.

نارضایتی و فرار

گیو در مدرسه‌ای فرانسوی در الجزایر تحصیل و مدتی هم در کنار پدرش که گزارشگر یک رسانه دولتی بود، در کوبا زندگی کرده است.

او گفت تا زمانی که از سوی یک همکار دیپلمات به دلیل رد درخواست رشوه‌ مورد آزار قرار گرفته، قصدی برای فرار از کره شمالی نداشته است.

وقتی درخواست گیو برای درمان پزشکی در مکزیک، به هزینه شخصی، برای دیسک گردن پاره‌شده رد شد، تصمیم گرفت که از این کشور فرار کند.

او در حالی که در سفارت کره شمالی در کوبا مشغول به کار بود، نقشه فرارش را برنامه‌ریزی کرد و در نهایت توانست از کوبا بگریزد و خود را به کره جنوبی برساند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
خبر ورزشی
گزارش روز با مجتبا پورمحسن
اقتصاد و بازار

شنیداری

پادکست‌ها