رقابت برای کنترل منابع ماه؛ کاوشگر چینی از سمت پنهان ماه به زمین برگشت

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۴/۰۶

کاوشگر چانگ‌ای-۶ پس از یک ماموریت پر خطر و طولانی دو ماهه، روز سه‌شنبه پنجم تیر در صحرای مغولستان فرود آمد. چین تنها کشوری است که در سمت پنهان ماه فرود آمده است. این ششمین ماموریت چین به سوی ماه و دومین ماموریت آنان در سمت پنهان ماه است.

تحلیل‌گران رسیدن به سمت پنهان ماه را آغاز عصر جدیدی از رقابت‌های فضایی می‌دانند و دانشمندان مشتاقانه منتظر نمونه‌های جمع‌آوری شده‌اند.

روز سه‌شنبه پنجم تیر، بلافاصله پس از فرود کاوشگر چانگ‌ای-۶، چینی‌ها پرچم کشورشان را در نقطه فرود برافراشتند تا حضور پر‌رنگ خود را در عصر جدید رقابت‌های فضایی اعلام کنند.

پکن در دهه گذشته برای رقابت با ایالات متحده و روسیه، منابع عظیمی را خرج برنامه فضایی خود کرده و قصد دارد تا سال ۱۴۰۹ خدمه فضایی‌اش را به ماه بفرستد و در ادامه پایگاهی در قطب جنوب ماه بسازد.

آمریکا هم قصد دارد تا سال ۱۴۰۶ با ماموریت آرتمیس-۳ فضانوردان را به ماه بازگرداند و تا سال ۱۴۰۸ پایگاه دائمی بر روی تنها قمر زمین ایجاد کند.

روسیه که مدت‌هاست درگیر جنگ با اوکراین شده حالا به دنبال مشارکت در پروژه‌های چین است.

تحلیل‌گران بر این باورند که مسابقه فضایی بعدی منحصر به فرستادن انسان به ماه نیست بلکه رقابت آینده بر سر کنترل منابع ماه است.

سمت پنهان ماه

سمت پنهان ماه از زمین دیده نمی‌شود و به دلیل مسافت بیشتر و سطح ناهموارتر و دهانه‌های برخوردی غول پیکر، دسترسی به آن از نظر فنی چالش‌برانگیز است.

هر کشوری که بتواند از پس چالش‌های چنین سفری برآید می‌تواند در آینده به سوی بهره‌برداری از منابع جدید در ماه حرکت کند.

چانگ‌ای-۶ در اواسط اردیبهشت از یک مرکز فضایی پرتاب شد و چند هفته بعد با موفقیت بر روی دهانه‌ای نزدیک به قطب جنوبی ماه فرود آمد.

ماموریت این کاوشگر ۵۳ روز طول کشید.

انتظار دانشمندان از داده‌های این ماموریت

کاوشگر چینی از یک مته و یک بازوی روباتیک برای جمع‌آوری نمونه‌های خاک و سنگ استفاده کرد، چند عکس از سطح آن گرفت و پرچم چین را کاشت.

این نمونه‌ها می‌توانند به بررسی نظریه‌های تشکیل ماه در ۴/۵ میلیارد سال پیش کمک کنند.

دانشمندان امیدوارند کاوش‌ها در سمت پنهان ماه، ما را به آثاری از یخ برساند؛ از یخ می‌توان آب، اکسیژن و هیدروژن به دست آورد.

در سایه استراتژی‌های سیاسی و تاثیرات ژئوپولتیک برنامه‌های فضایی آنچه برای دانشمندان اهمیت دارد رمز گشایی از اسرار تشکیل اجزای منظومه شمسی و درک دقیق‌تری از ترکیب هسته ماه است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد
خبرها
خبر ورزشی
روس‌ها و ایرانی‌ها

شنیداری

پادکست‌ها