تقدیر پوتین از چین برای «‌ابتکارات» رسیدن به صلح در جنگ اوکراین

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۲/۲۷

ولادیمیر پوتین رییس‌جمهور روسیه در جریان سفر به پکن از چین به خاطر آن چه «ابتکارات» این کشور برای برقراری صلح در جنگ اوکراین خواند، قدردانی کرد و هم‌زمان خواستار تقویت همکاری‌های اقتصادی میان دو کشور شد.

پوتین روز پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت در اولین روز از سفر رسمی خود به چین در یک نشست خبری با اشاره به تهاجم روسیه به اوکراین گفت: «ما از دوستان و همکاران چینی خود به خاطر ابتکاراتی که برای حل این مشکل ارائه می‌دهند سپاسگزاریم.»

سفر پوتین به چین اولین سفر خارجی او از زمان انتخاب مجددش به عنوان رییس‌جمهور روسیه در مارس گذشته و دومین سفر او به چین در کمتر از شش ماه گذشته به شمار می‌رود.

روسیه بیش از دو سال پیش تهاجم به اوکراین را آغاز کرد و این تهاجم همچنان ادامه دارد.

پکن که هرگز تهاجم روسیه به اوکراین را محکوم نکرده، تاکنون خواستار احترام به تمامیت ارضی همه کشورها از جمله اوکراین بوده و در عین حال خواستار توجه به نگرانی‌های روسیه به عنوان متحد خود است.

به نوشته خبرگزاری فرانسه، کشورهای غربی که از اوکراین در برابر تهاجم روسیه حمایت کرده‌اند، انتظار دارند چین از نفوذ خود بر روسیه برای پایان دادن به این تهاجم استفاده کند.

روسیه اعلام کرده آماده گفت‌وگو برای صلح است، اما به شرطی که کی‌یف پنج منطقه‌ای را که مسکو در شرق و جنوب اوکراین اشغال کرده، به عنوان خاک روسیه بشناسد.

اوکراین چنین شرطی را تاکنون رد کرده است.

رییس‌جمهور روسیه همچنین در سفر به پکن تاکید کرد که دو کشور با هرگونه اتحاد سیاسی و نظامی «بسته» در منطقه آسیا و اقیانوسیه مخالف هستند.

این اظهارات پوتین اشاره‌ای به ایالات متحده است که با استرالیا و بریتانیا برای مقابله با نفوذ پکن در منطقه آسیا و اقیانوسیه همکاری می‌کند.

پوتین به خبرنگاران گفت: «ما فکر می‌کنیم ایجاد چنین اتحادهایی بسیار مضر و معکوس است.»

رییس‌جمهور روسیه در اولین روز سفر خود به چین، از همکاری اقتصادی «تقویت یافته» بین مسکو و پکن استقبال کرد و چنین همکاری را در «اولویت» روابط دو کشور دانست.

پس از تهاجم روسیه به اوکراین، کشورهای غربی تحریم‌هایی را علیه مسکو وضع کردند که اقتصاد روسیه را به شدت تحت تاثیر قرار داد.

در این شرایط، دلارزدایی از اقتصاد روسیه سیاست اصلی کرملین است تا از اثرات تحریم‌های غرب بکاهد. همچنین چین می‌تواند در شرایط تحریم به روسیه کمک اقتصادی کند.

بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه، سهم روبل و یوان در مبادلات تجاری بین روسیه و چین در حال حاضر از نود درصد فراتر رفته است.

پوتین گفت که این وضعیت «به این معنی است که تجارت و سرمایه‌گذاری‌های متقابل به طور قابل اعتمادی در برابر نفوذ کشورهای ثالث محافظت می‌شود.»

با این حال، برخی از شرکت‌های روسی در ماه‌های اخیر در واریز پول به بانک‌های چینی با مشکلاتی مواجه شده‌اند، زیرا برخی از بانک‌های چینی به دلیل ترس از تحریم‌های ثانویه از سوی ایالات متحده، تراکنش‌ها با شرکت‌های روسی را متوقف کرده‌اند.

پوتین روز پنجشنبه مستقیما به این مشکل اشاره نکرد، اما گفت که می‌خواهد ارتباطات بین دو کشور در مورد مبادلات بانکی را نیز «تقویت کند».

شی جین‌پینگ نیز در دیدار با همتای خود در پکن اعلام کرد که روابط چین و روسیه نه تنها در راستای منافع اساسی دو کشور و دو ملت است، بلکه برای صلح جهانی نیز مفید است.

رییس‌جمهور چین گفت که این کشور «آماده همکاری با روسیه برای حمایت از انصاف و عدالت در جهان همکاری کند.»

او افزود: «روابط چین و روسیه امروز به سختی به دست آمده و هر دو طرف باید آن را گرامی بدارند و از آن حمایت کنند.»

بر اساس بیانیه کرملین، پوتین به شی گفت که این روابط «عامل ثبات در صحنه بین‌المللی» است و «فرصت‌طلبانه یا علیه کسی نیست».

شی که به تازگی از سفر به فرانسه، صربستان و مجارستان بازگشته، از حق حفظ روابط اقتصادی عادی با روسیه دفاع کرد.

چین در روابط با روسیه، به ویژه از واردات ارزان انرژی از این کشور سود می‌برد.

روابط اقتصادی چین و روسیه به شدت از سوی کشورهای غربی تحت نظر است.

واشینگتن ارایه تسلیحات چینی به روسیه را خط قرمزی برای پکن تعیین کرده و می‌گوید که تاکنون مدرکی مبنی بر ارایه چنین تسلیحاتی به مسکو نداشته است.

با این حال، ایالات متحده معتقد است حمایت اقتصادی چین به روسیه همچنان به مسکو اجازه می‌دهد تا تولید موشک، پهپاد و تانک‌های خود را تقویت کند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
جهان‌نما
خبرها
خبر ورزشی

شنیداری

پادکست‌ها