دیدار رهبران چین و روسیه در پکن، ۱۸ اکتبر ۲۰۲۳

پوتین در اولین سفر خارجی خود در دور پنجم ریاست جمهوری به چین می‌رود

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۲/۲۶

وزارت امور خارجه چین روز سه‌شنبه، ۲۵ اردیبهشت، سفر روز پنج‌شنبه ولادیمیر پوتین رییس‌جمهوری روسیه به پکن را تایید کرد و گفت که رهبران دو کشور در این سفر در مورد روابط دوجانبه و مسائل بین‌المللی و منطقه‌ای مورد علاقه مشترک تبادل نظر خواهند کرد.

سفر روز پنج‌شنبه پوتین به چین، اولین سفر خارجی او پس از آغاز پنجمین دوره ریاست جمهوری محسوب می‌شود و در عین حال، نشان‌دهنده حمایت چین به‌عنوان قدرتمندترین شریک سیاسی روسیه از این کشور در حال جنگ در اوکراین است.

پیشتر یوری اوشاکوف دستیار کاخ کرملین گفته بود که ولادیمیر پوتین در اولین سفر خارجی خود در دور جدید ریاست جمهوری به چین سفر خواهد کرد.

شی جین پینگ و ولادیمیر پوتین پیش از این نیز بر همکاری بدون محدودیت روسیه و چین تاکید کرده بودند و این سفر، در اوج تنش‌های هر دو کشور با غرب، نمادی از همراهی آنها در مخالفت با آمریکا قلمداد می‌شود.

خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلمات‌ها و تحلیلگران گزارش داده که انتظار می‌رود پوتین از شی جین پینگ بخواهد که با فروش ماشین‌آلات و مواد شیمیایی برای استفاده در صنایع نظامی و خرید نفت و گاز روسیه با تخفیف بیشتر، به اقتصاد جنگی مسکو کمک کند.

یک مقام روسی که خواست نامش فاش نشود، به رویترز گفت: «چین شریک استراتژیک روسیه است. این راهی است که رهبران روسیه و چین انتخاب کرده‌اند. مهم نیست غرب چه بگوید یا چه کاری انجام دهد، هیچ چیز این مسیر را تغییر نخواهد داد.»

پوتین در مورد روابط اقتصادی با لی کیانگ، نخست‌وزیر چین گفتگو خواهد کرد و از هاربین، شهری در شمال شرقی چین که تحت نفوذ عمیق روسیه است، بازدید خواهد کرد.

سفر پوتین به چین، اندکی پس از سفر آنتونی بلینکن به پکن صورت می‌گیرد. او اواخر ماه گذشته در سفر به چین در مورد حمایت نظامی بیشتر چین از روسیه به این کشور هشدار داد.

او گفت ارائه کالاهای دو منظوره از سوی پکن به مسکو »به جنگ تجاوزکارانه روسیه علیه اوکراین نیرو می‌بخشد.»

اما علی‌رغم رابطه گسترده و «همکاری بدون محدودیت» که پوتین و شی فقط چند روز قبل از تهاجم روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ در پکن آن را اعلام کردند، چین تا کنون از ارائه تسلیحات و مهمات به روسیه خودداری کرده است.

جیمز چار، محقق امنیتی در مدرسه اس. راجاراتنام سنگاپور، به رویترز گفت: «اقدام پکن در پذیرش پوتین، به خودی خود و به تنهایی، نوعی حمایت از روسیه است زیرا چین تنها کشور اصلی باقی مانده است که مسکو را منزوی نکرده است.»

او افزود:«چین باید روسیه را در کنار خود داشته باشد تا در مبارزه طولانی مدت خود با آمریکا، نظم جهانی تحت رهبری ایالات متحده را برهم بزند.»

واردات نفت روسیه به چین، از جمله از طریق خطوط لوله تحت قراردادهای بلندمدت، سال گذشته یک چهارم افزایش یافت و به رکورد ۲.۱۴ میلیون بشکه در روز رسید و مسکو را برای دومین سال متوالی به بزرگ‌ترین تامین کننده نفت چین تبدیل کرد.

داده‌های تحلیل‌شده توسط رویترز نشان می‌دهد که چین با خرید نفت روسیه با تخفیف، تقریباً ۴.۳۴ میلیارد دلار در ۹ ماه اول سال ۲۰۲۳ پس‌انداز کرده است.

بر اساس محاسبات رویترز از ارقام گمرک و داده های موسسه مشاوره RBAC، صادرات گاز روسیه به چین در سال گذشته تقریباً ۴۰ درصد بیشتر از سال ۲۰۲۲ بود و به ۳۳.۷ میلیارد متر مکعب رسید. علی‌رغم این افزایش، غول انرژی گازپروم متعلق به کرملین هنوز در تلاش است تا شکاف فروش گاز از دست رفته اروپا را پر کند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
خبر ورزشی
گزارش روز با مجتبا پورمحسن
اقتصاد و بازار

شنیداری

پادکست‌ها